השבוע, בזמן נסיעה בכביש לא מרכזי בשעת ערב מאוחרת, הבחנתי בתנועה מהשוליים. בדיוק כשהתחלתי להאיץ, רץ דורבן לחצות את הכביש. בלמתי מיידית, ליבי כמעט החסיר באותו הרגע פעימה. ולמזלנו, המשכתי לנסוע כרגיל. אך מה אם זה היה זאב צבוע או קרקל?
מה היה קורה אילו הייתי דורסת את אותו דורבן מסכן? ההיתקלות הייתה יכולה להסתיים אחרת לחלוטין. האם גם לכם קרה מקרה דומה? האם תרצו להימנע מחוויות כאלה? אם כך, הגעתם למקום הנכון!
חיות הבר סביבנו סובלות קשות במרחבי המחיה שלהן עקב בניה מואצת וקיטוע מרחבים פתוחים הן נאלצות להמר על חייהן ולחצות את הכבישים במקומות מסוכנים וכתוצאה מכך נדרסות ומתות, בישראל כל שנה נדרסות מעל 2000 חיות בר, נתון מספרי שהולך וגדל ככל שהזמן עובר. מטרתנו היא להציל חיים ולשנות את המציאות עבור חיות הבר, ולהפוך את הכבישים למקומות בטוחים יותר עבור כולנו. החלטנו לעשות זאת על ידי תכנון והקמת תוכנית ייחודית לצורך הכשרת קהילות- תוכנית "חיות וקהילות".
מהי תוכנית ההכשרה?
הקהילות שכל אחד ואחת מכם חי בהן מחזיקות בידן כוח והשפעה עצומים, יש בכוחן לשנות את המאזן האקולוגי מסביבכם, כל מה שצריך זה קצת הכרות, הכוונה מקצועית והרבה רצון טוב.
תוכנית ההכשרה שלנו מזמינה אתכם להיות שותפים פעילים בשמירה על הטבע ומיועדת לכל אחד ואחת, באמצעות מפגשי הרצאות על החי בסביבתנו, יציאה לטבע לסדנאות גישוש מרתקות במהלכן תוכלו ללמוד על דרכי הפעולה של אותן חיות, מלבד זאת יוענקו כלים לדעת ולהכיר איזה פעולות ניתן לנקוט כדי להציל את חיות הבר מדריסה וכל זאת בשיתוף פעולה של צוות מקצועי בתחומו.
מחקר והבנה מעמיקה
בתחילת הדרך, חקרנו את מוקדי הדריסות המרכזיים בארץ. בשיתוף עם ד"ר דרור דנבאום, מומחה להשפעות אקולוגיות של כבישים ותכנון מעברים אקולוגיים, ביצענו מחקר מבוסס נתונים על דריסות ברחבי הארץ. כך הצלחנו למפות את הכבישים המסוכנים ואת המועצות שבהן שיעור הדריסות גבוה, במיוחד בקרב בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה. (את המידע המלא על תוצאות המחקר ניתן למצוא בקישור כאן)
הודות לנתונים אלו, זיהינו את המועצות שבהן ניתן להשפיע באופן משמעותי, והתאמנו את תוכנית ההכשרה לחיות הבר באותן קהילות.
בשלב הבא, התחלנו לבנות את התוכנית בשיתוף פעולה עם החברה להגנת הטבע, אנשי אקדמיה וחינוך, מתוך ראייה מרחבית של צרכי המועצות. התוכנית בנויה משני שלבים: בשלב הראשון, תשעה מפגשי הכשרה בהם מקבלים כלים וידע מקצועי.
בסוף השלב מגיע החלק היישומי - תכנון והקמה של פרויקט בליווי מנטורים. הפתרונות שנבחרים יתואמו עם הקהילה המקומית וצרכיה, ויכללו התאמת פתחים בגדרות, ניטור תנועת בעלי חיים, השמשת מעברים תחתיים או עיליים ועוד. לאחר הקמת הפרויקט, נמשיך לנטר ולתחזק אותו, ונחזור לבחון את התוצאות כעבור שנה, אנו נצפה לראות אחוז דריסות נמוך יותר ולאחר תקופה גם שיקום של מגוון ביולוגי.
מה הקהילה מקבלת?
דמיינו לעצמכם קהילה שבה חיות הבר משגשגות, שבה הילדים שלכם גדלים בחיבור לטבע ושבה אתם גאים להיות חלק משינוי משמעותי. זה חזון שלנו.
בהשתתפות בתוכנית שלנו, אתם לא רק תורמים לשמירה על הטבע, אלא גם רוכשים חוויות בלתי נשכחות, פוגשים אנשים חדשים, מחזקים את הקשר עם הטבע ולומדים מיומנויות חדשות. תרגישו את ההנאה שבבנייה משותפת של עתיד טוב יותר עבור כולנו.
מה הלאה?
זה הזמן ליצור עימנו קשר בכדי להבין היכן נמצא מקום מגוריכם ביחס לפגיעה בחיות הבר,כך שנוכל להתאים אליכם תוכנית וליצור שינוי משמעותי.
Comments